Bilder och minnen från Kirunaveckan

Nu är studieresan till Kiruna med omnejd över och sedan i söndags är vi tillbaka i Kalmar igen. Vi är otroligt glada och nöjda och längtar tillbaka!

Vi har hunnit med en hel del under veckan som gått, och det som vi inte redan bloggat om kommer vi berätta om här nedanför!

(null)
Solnedgång över Kirunas gruva, fotad från vårt lägenhetsfönster.

Tisdagen spenderades på Tornedalsteatern i Pajala. Där övade vi på musiken till "Isän ääni" och fick hjälp med uttalet av våra repliker på meänkieli.

Efter det åkte vi till Vittangi där vi träffade en amatörteatergrupp som berättade om sitt pågående projekt. De kunde dessutom berätta om gamla myter från trakten likt de som inspirerat berättelsen "Skogarnas herre" som ligger till grund för en av scenerna i vår pjäs.

(null)
Lunch på Tornedalsteatern i Pajala.

(null)
Utanför Tornedalsteatern.

Torsdagsförmiddagen var ledig, så vi passade på att turista lite i Kiruna. Bland annat besökte vi kyrkan och en samisk slöjdbutik.

(null)
Kiruna kyrka.

(null)
Den samiska slöjdbutiken Wennbergs.

På torsdag kväll träffade vi två teatergrupper som vår teaterledare Nellie har hand om på Kiruna kulturskola. De fick berätta lite för oss om de projekt de jobbar med, och så hade vi teaterövningar tillsammans.

Fredagen spenderade vi på Tornedalsteatern där vi höll en presskonferens. Vi berättade om vårt projekt och bjöd även på ett smakprov i form av en kort scen från "Skogarnas herre".

(null)
Presskonferens.

På lördagen åkte vi upp genom fjällen för att se miljön där scenen "Den gröna jungfrun" utspelar sig. Scenens huvudperson Mira ger sig ut för att vandra kring Abisko, och vi åkte till just Abisko för att se den plats där hon kan ha börjat sin vandring. Vi åkte också till det närliggande Björkliden för att se den utsikt Mira får se ifrån fjället.

Från fjällen åkte vi sedan direkt till Jukkasjärvi. Scenen "Tallarna på Supasvaara" utspelar sig utanför just Jukkasjärvi - de två huvudpersonerna Moa och Henrik ger sig ut i skogen för att hitta en tallund de fått höra om av en gammal man från trakten. Eftersom författaren till novellerna vår föreställning är baserad på, Erik Kuoksu, tyvärr inte hade möjlighet att följa med oss kunde vi inte leta rätt på den plats som inspirerat själva tallunden, men vi åkte längs skogsvägen där Moa och Henrik gör början av sin resa, och gick sedan till fots en bit in på den stig de vandrar längs. 

(null)
Utsikt över fjället från Björkliden.

(null)
På väg mot turistcentret i Abisko, där många som vandrar i området börjar sin resa.

(null)
Fotostopp i Abisko.

(null)
Fotostopp vid ett renhägn på väg mot Jukkasjärvi.

(null)
I skogen utanför Jukkasjärvi.

Söndagen var avresedag, men vi hann med ett besök på ishotellet i Jukkasjärvi innan det bar av mot flygplatsen.

(null)
På ishotellet.

(null)
Elin och Erik beundrar isskulpturer...

(null)


(null)
Väntan på Kiruna flygplats.

(null)
På väg hem igen.

Vi tackar Kiruna, Nellie och alla vi fått träffa för den här veckan! Det har varit fantastiskt kul och vi ser fram emot att få visa upp resultatet av all den inspiration vi fått här. 

Särskilt tack till Tornedalsteatern för det fantastiska samarbetet i projektet, och för hjälpen med meänkielin och musiken! Tack också till Pajala Unga Riks för det fina mötet (och för pizzan!), Kiruna kulturskolas teatergrupper för att ni ville träffa och umgås med oss, amatörteatern i Vittangi för umgänget och berättelserna, Kiruna kommun för den fina konstnärslägenheten vi fick låna, och Charlie som var med och filmade och fotade och var allmänt fantastisk!

Sen vill vi i gruppen såklart också tacka Nellie jättemycket för att hon arrangerat alltihop, och för att också hon är allmänt fantastisk. Och jag (Helmi) som skriver detta vill också säga tack till resten av gänget, för att ni varit så underbara att hänga med. Hade nog kunnat tröttna på vem som helst efter att ha umgåtts dygnet runt i en vecka men med er hade jag bara roligt <3

Heipähei!

(null)





























Visa fler inlägg