Premiären i Tärendö!

Det har varit så mycket att göra den sista tiden att vi inte riktigt har lyckats uppdatera våra sociala medier. Desto mer har vi hunnit med utanför nätet.
 
Onsdag 28/10 åkte hela Teater Normalla upp till Kiruna igen för att genomföra premiären av projektet "Meän kieli oon teän kieli". På onsdagen anlände vi mitt i förberedelserna för Tornedalsteaterns spökvandring, i sammarbete med Stadsliv Kiruna. Detta kan ni få se mer av i ett annat inlägg, så snart bilder och filmklipp är färdiga från spökhuset. På spökrundan deltog flera skådespelare och även en del teaterelever från Kiruna Kulturskola, samma ungdomar som vi fick träffa under vårt studiebesök vecka 8.

(null)

Efter en övernattning på Kiruna Kulturskola reste vi vidare till Pajala och Tornedalsteatern där vi repeterade och lastade släpet för att kunna köra vidare till Tärendö Folketshus. Under torsdagkvällen kom Pajala Unga Riksteaterförening över och åt middag med oss på teatern.

(null)

På fredagen körde vi vidare från Pajala till Tärendö, riggade ljus och satte upp all scenografi. Vi hade genrep av Tallarna på Supasvaara, Isän ääni och Den gröna jungfrun på eftermiddagen och kvällen och sedan var vi alla rätt slut. Sov gjorde vi i den stora salen på Tärendö Folkets hus, en väldigt fin lokal.

(null)

 Vid 10:00 på lördagen kom teatergruppen från Kiruna Kulturskola och repade några scener med oss. Det var en överraskning som vi hade planerat och de var sedan med som statister när vi spelade upp Skogarnas herre. Pajala Unga Riksteaterförening kom ut för att ta hand om fikaförsäljningen och under dagen ställdes Emmy Kostenniemis tavlor ut. Detta kommer få ett helt eget inlägg, då arbetet hon har gjort med att dokumentera och inspirera vårt projekt förtjänar att stå själv i rampljuset.
 
(null)

Det var väldigt kul att få samlas både Kiruna Kulturskola, Pajala Unga Riksteater och Teater Normalla och det kom både folk utifrån och representanter från Tornedalsteatern. Teaterchefen Erling Fredriksson höll ett tal under invigningen och alla skådespelare fick en skiva med gruppen Jord, som gjort en av låtarna vi använder i föreställningen.
 
Vi var alla lagomt möra när kvällen var slut och allt avslutades med ett författarsamtal med Erik Kuoksu. Tyvärr hade han inte möjlighet att delta på plats, men vi hade honom på videolänk och kunde ställa frågor om hans författarskap och de noveller vi har använt i vårt arbete.
 
Vi är otroligt glada över att ha fått möjligheten att ha vår premiär i Tärendö och vill än en gång tacka de som gjort detta möjligt. Även detta kommer få ett eget inlägg, då vi verkligen vill berätta om alla som gjort så mycket för oss och för språket.
 
Vi i Teater Normalla vill förstås också tacka Tornedalsteatern för det fantastiska samarbetet. Detta samarbete kommer nu att avvecklas, men självklart kommer vi inte att sluta spela teater för det! Vi kommer så långt det är möjligt att fortsätta sätta upp våra tornedalska skräckpjäser även i framtiden, och därefter har vi ytterligare spännande projekt på gång.
 
För tillfället säger vi dock met kuulemma!
På återseende!

(null)